LC är en upplevelsesport, både för hundar och åskådare

Historia
Sporten utvecklades under tidigt 70-tal i USA av vinthundsfantaster som höll på med open field coursing. När man riskerade att hundarna sprang in i taggtrådsstängsel då de följde de flyende kaninerna började man köra en ”lure” i lina över fälten. Detta görs med en portabel maskin som drivs med en startmotor till bilar. ”Luren” består oftast av vit plast från t ex vanliga plastkassar. Detta gjorde man för att låta hundarna fortsätta sträcka ut på fälten i full hastighet och tillfredställas av att få jaga. Även för att kunna fortsätta testa sina vinthundars funktion.


foto: Arne Josefsson
 

Det tog inte lång tid förrän man även i Sverige såg denna aktivitets värde, här har hetsjakt varit förbjuden sedan länge och det var från början Svenska Salukiringen som anordnade verksamheten och utvecklade den här.

Från 1 januari 1999 godkändes Lure Coursing av SKK som en officiell tävlingsgren och SvVK, som idag står för all verksamhet av Lure Coursing, anordnar både nationella och internationella prov där nationella cert resp. internationella CACIL kan erhållas.

Träning

Träningar arrangeras av Svenska Vinthundklubbens lokalavdelningar. Vid all Lure Coursing-verksamhet i Sverige skall minst en av SvVK auktoriserad funktionär närvara och Naturvårdsverkets tillstånd skall finnas tydligt anslaget på platsen. Munkorg är obligatoriskt. Man får också skriva under en förbindelse att följa SvVKs regler och anvisningar för Lure Coursing. Dessa finns också på plats.
 

Sedan börjar det roliga! Banan läggs på så sätt att linan läggs runt trissor med varierande längd på raksträckorna och där kurvornas vinkel inte får vara mindre än 60 grader. Banans längd är mellan 500 - 1000 m. Den får innehålla enstaka träd, buskar och andra naturliga hinder som är väl synliga för hundarna. Den får gärna vara något kuperad och av varierande underlag men inte innehålla håligheter eller stenar.

Lure Piloten som kör maskinen genomgår utbildning i två delar, en teoretisk och en praktisk. Luren skall köras så att den ligger ca 10 m före den hund som ligger först. Detta är viktigt så att hundarna får ta kurvorna och inte gena. Andra sätt att motverka att hundarna börjar gena är att variera banans sträckning och att byta fält ofta.
 

Det är viktigt att värma upp hunden före start och ge den gärna massage. När man kommer till start ställer man upp hunden, kopplar loss men håller den i stadigt tag på ett lämpligt avstånd till luren.
 


foto: Cila Stener
 

Ett utrop som man tagit från en gammal tradition av jakt med hästar och hundar används som startsignal. Enligt den förbereder man sig och välsignar hundarna och startar den ivriga jakten genom att släppa dem med ett ”tally-ho”. Denna startsignal används alltså både vid träningar och tävlingar tillsammans med en tydlig klapp i ryggen på handlern.

Nu ska hundarna förhoppningsvis fara iväg efter luren i full fart. Det är inte alls så säkert att det gör det, somliga är helt ointresserade, vissa tar det ett tag för att komma på vad som är poängen och andra följer den gärna tills de besviket upptäckt att det är plast de jagat och inte går på det igen. De allra flesta tycker dock att det är så roligt att de, efter några få gånger, blir upphetsade redan då piloten eller startern ropar ”håll i hundarna” åt övriga på fältet innan varje start. Och det är just därför man gör det. Glädjen och lusten hos dessa hundar går inte att ta miste på…
 

Man börjar med att låta hunden springa ensam för att se hur intresserad den är och att se hur det håller i sig. Hur intresserad den är av själva luren. När man anser att det är tillräckligt låter man hunden springa tillsammans med någon som man vet inte går till attack eller börjar leka utan själv är tillräckligt intresserad av luren för att inte låta sig störas av den mer oerfarna hunden. När man kört hunden tillsammans med andra hundar några gånger så att man sett att den springer rent är det, om man så vill, dags att ”ta licensen”. Den får hunden genom två testlopp och ett sista licenslopp som skall godkännas av personer med utbildning för det som fyller i din licensansökan. Denne tittar i första hand på att hunden har fysiska förutsättningar och att den springer rent. D v s inte på något sätt stör den andra hunden med lek eller attacker. Hunden måste också ha nått en ålder på minst 18 månader, utom för italiensk vinthund och whippet där 15 mån gäller. Om man säger till vid incheckningen på en tävling kan också möjlighet ges att göra dessa lopp där.

 

Har man nu kommit så långt att man tagit sin licens har man nog tänkt tävla. I så fall ska man vara lite försiktig med tränandet vilket lätt gör hunden ”course-vice”. Det innebär att de lär sig av erfarenhet hur banan brukar svänga och börjar gena. Somliga så kraftigt så loppet kan likna ett varv på rundbana. Det ger poängavdrag vid tävling om hund genar.

Tävling

Alla offentliga tävlingar och prov arrangeras av Svenska Vinthundklubben. För att kunna tävla måste hunden inneha licens.

Hundarna tävlar rasvis och domarna poängsätter hundarna efter fem kriterier med högst 20 poäng för varje. 100 poäng är alltså max poäng. För godkänt lopp krävs minst 50 poäng. Vid lika poäng skiljer man hundarna åt i placeringen genom delmomenten med följande prioriteringsordning; 


foto: Cila Stener

4Rörlighet
Är en hunds förmåga att snabbt och lätt röra sig i olika riktningar under olika markförhållanden. Syns tydligast i kurvorna om hunden behåller fart och balans eller ej.
 
4Fart
Fart är hur snabbt hunden rör sig relativt till hundens konkurrenter och i förhållande till marken. Detta bedöms lättast på raksträckorna då hundarna tar ut ordentligt och med full kraft.


foto: Cila Stener

4Uthållighet
Uthållighet märks i en hunds förmåga att ”hålla full fart” både fysiskt och mentalt. Konditionen, syns mest mot slutet av banan.
 
4Entusiasm
Hundens intresse för och uppmärksamhet på trasan.  Visas tydligast i ivern vid starten och då den inte låter sig störas av den andra hunden. Även i slutet då man kan se hur tänd den är på att ta luren.


foto: Arne Josefsson

4Följsamhet
Är graden av hur en hund fäster blicken vid trasan och i viss mån hur hunden följer trasans bana, men även hur den samarbetar med andra hunden för att på ett effektivt sätt fånga trasan.
 
Cert

Utdelas vid nationellt prov eller vid nationell del i internationellt prov. Cert tilldelas enligt nedan per ras men oberoende av hundarnas kön. För att tilldelas cert krävs att hunden erhållit minst 67 snittpoäng.

startar bara en hund utdelas inget cert ut
2 - 5 hundar utdelas 1 cert
6 - 23 hundar utdelas 2 cert
24 - 35 hundar utdelas 3 cert
36 - 47 hundar utdelas 4 cert
48 - 59  hundar utdelas 5 cert
osv med 1 cert per 12 hundar
Till kryptorchid hund delas inget cert ut
 
CACIL är det internationella certet och för att det skall delas ut måste minst sex hundar av samma ras starta. Är det då minst 6 startande hundar av varje kön tilldelas vinnande tik och hane varsitt CACIL. Kryptorchid hund och hund utan fullständig stamtavla kan inte erhålla CACIL.
 
Lindning av benen för att skydda sporrarna är tillåtet, all annan lindning är förbjuden. Man kan inte heller vinna pengar och alla former av spel på hundarna är också förbjudet.
 
Berikning
LC kan vara mycket värdefullt som berikning vinthundarnas tillvaro när de faktiskt är de jakthundar de verkligen är och hetsjakten ju är förbjuden hos oss. Somliga tycker att nog att jaktlusten ökar efter det att man börjat träna LC, att det ”tänder gnistan” i dem. Andra tycker inte att de märker någon skillnad. I vilket fall verkar de flesta vara överens om att deras hundar verkligen njuter av att få sträcka ut efter luren och glädjen över att få se hundarna göra det de gillar allra mest överväger de eventuella nackdelar LC för med sig.


foto: Arne Josefsson

Skaderisk
Risken för skador är inte särskilt stor. Det är dock viktigt att hunden är vid god kondition och muskulatur och inte för ung innan man låter den gå en bana med vinklar. När hunden börjar bli till åren får man naturligtvis också anpassa banan efter hunden. Det är många veteraner som fortsätter att sträcka ut sig på fältet så länge hälsan tillåter. Lure Coursing är inte alls lämpligt för att träna upp konditionen och musklerna utan det får man göra på annat sätt.
 
Azawakh & sloughi på Lure Coursing

LC passar azawakh och sloughi alldeles utmärkt och hör till de raser som inte sällan utmärker sig som mycket goda Lure Coursinghundar runt om i världen.

Vi har idag, i Sverige, 10 stycken sloughis som är Lure Coursing Champions och de har visat att de håller mycket i konkurrens även med andra raser på prov både i Sverige, Norge och Finland. Vi har också två azawakh som har licens. Eftersom intresset för Lure Coursingen ökar och även antalet azawakh och sloughi så har vi nog fler stjärnor att vänta i framtiden ute på fälten!

 
tillbaka

 

Uppdaterad: 1 juni 2009